3 стъпки за избор на правилните слънчеви очила

3 стъпки за избор на правилните слънчеви очила
15 ноември 2022

Слънчевите очила са нещо повече от летен моден аксесоар - те са ефективен и силно препоръчителен начин за филтриране на слънчевите лъчи.

Ето защо, когато избирате слънчеви очила, е важно да вземете предвид защитния фактор, но също така и вида на стъклата, приложената обработка, формата и цената.

Имайки предвид това, сигурно си мислите - всички слънчеви очила еднакви ли са? Ясно е, че отговорът е не. Нека разгледаме подробно 3 важни точки, които трябва да имате предвид, когато вземате решение.

 

  1. Подходящият защитен фактор за слънчеви очила

Основната цел на слънчевите очила е да предпазват очите ни от UV лъчите на слънцето.

Първото нещо, което трябва да вземете предвид, е защитният фактор на слънчевите очила. Имайте предвид, че различните нива на защита са адаптирани към различни видове дейности, съответстващи на различни интензитети на светлината.

Следователно цветът на лещата (или по-скоро интензитетът на нюанса, от светло до тъмно) се определя според този фактор, както и нивото на защита и ефективност срещу UV лъчи.

 

CE или FDA стандарт

Изключително важно е да проверите дали лещите са сертифицирани като защитни според европейските или американските стандарти. Това може да се установи от маркировките "CE" и "FDA". Тези етикети се дават след външни оценки на компанията и определят, че продуктът отговаря на „основните изисквания за здраве и безопасност“ на съответните разпоредби.

Слънчевите очила, които отговарят на изискванията, са маркирани с "CE" или "FDA" с число между 0 и 4 след тях: това е факторът, степента на защита.

 

5 факторни категории

Категория 0 е предимно за естетически цели - това са козметични слънчеви очила, които изобщо не предпазват очите и не намаляват яркостта.

За категории 1 и 2 това са слънчеви очила, подходящи за средата на сезона, с много прозрачни или леко оцветени стъкла: те са ефективни в града или сред природата.

Категория 3 е идеална за плаж или ски и особено през лятото поради високата защита, осигурена от силното оцветяване на стъклата.

И накрая, последната категория - категория 4, е предназначена за случаи на екстремна слънчева светлина: круиз, планинарство и т.н. Внимание: тези много тъмни лещи не се препоръчват за шофиране.

В обобщение, по-тъмните стъкла са с по-висока категория и по-малко отблясъци.

 

  1. Правилните стъкла

Видове лещи (стъкла)

Не всички стъкла за слънчеви очила са еднакви, дори и с еднакъв защитен фактор. Минерални, органични или поликарбонатни лещи: кои да изберете?

Силно устойчиви на надраскване, по-евтини от други видове лещи, ниска цветова дифузия, тънкост... има много предимства на минералните или естествените лещи.

Въпреки това, те постепенно се използват все по-малко в полза на органичните, пластмасови лещи, които са по-леки, по-здрави и много удобни за носене. От друга страна, те са по-малко устойчиви на надраскване и изискват повече поддръжка.

И накрая, поликарбонатните лещи са просто вариант на органичните лещи, но по-солидни, по-здрави и по-леки.

 

Видове обработка

Няколко покрития на лещите добавят свойства към лещите в допълнение към първоначалния фактор:

Поляризираните лещи предпазват очите от слънчевия блясък и неговите последствия благодарение на поляризационен филтър, който блокира нежеланата светлина, като същевременно пропуска необходимата светлина.

Обработката против надраскване намалява износването и разкъсването на лещата, като намалява риска от надраскване, като я подсилва и я прави по-издръжлива.

Хидрофобна обработка: водата се отблъсква.

Антистатичната обработка или обработката против пръстови отпечатъци предотвратява задържането на прах, мръсотия и пръстови отпечатъци от всякакъв вид.

Обработката против замъгляване решава проблема с конденза и изпотяването на стъклата.

 

  1. Правилната форма на очилата според формите на лицето ви

Ако обгръщащата се форма или дори затворената отстрани е по-ефективна за защита от слънчевите лъчи, тя не е най-естетически приятната форма (но все пак се препоръчва за дейности в планината или открито море).

Подходящите слънчеви очила също трябва да носят хармония на лицето. Всъщност формата на очилата в идеалния случай трябва да бъде обратна на формата на лицето. Това правило е препоръчително за желаната хармония.

Лицето ви с квадратна форма ли е? Тогава е най-добре да изберете кръгли или овални форми за рамките на вашите слънчеви очила. Ако, от друга страна, имате доста кръгло лице, дискретни правоъгълни очила ще са подходящи за вашата морфология.

Официални правила на Facebook играта на Берлинер оптик, проведена от 26.02.2024 до 03.03.2024.

прочети още

Официални правила на Facebook играта на Берлинер оптик, проведена от 19.02.2024 до 25.02.2024.

прочети още

Загубата на слуха често става постепенно. Членовете на вашето семейство и колеги може да забележат, че имате проблеми със слуха, преди вие да го направите.

прочети още

Какви видове тапи за уши има и колко дълго можете да ги използвате?

прочети още